DEĞERLER EĞİTİMİ " YARDIMSEVERLİK " KONULU BÜLTENİMİZ

Bir mum diğerini tutuşturmakla ışığından birşey kaybetmez. -Mevlana-

Değerli Veli,

Okulunuzda düzenlenen DEĞERLER EĞİTİMİ kapsamında bu ay işlencek olan ayın değeri YARDIMLAŞMA'dır. Bu değerle birlikte öğrencilerimize kazandırmayı amaçladığımız çalışmaların daha verimli olabilmesi ve devamlılığının sağlanması için sizin de aile ortamında desteğinizi bekliyoruz.

Değerler eğitimi, kişisel gelişim için öğretmen ve öğrenmenin birçok yönünü tanımak amacıyla kullanılan geniş bir yelpazedir. Amaç, çocuklarımızın bu değerleri içselleştirmesidir. Anne-babaların yardımseverlik konusunda yapabileceklerine ilişkin bir yazı hazırladık. Yapacağınız katkılardan dolayı şimdiden teşekkür ederiz.

14.12.2022 421

Yardımlaşma, kendi güç ve imkanlarını başkalarının iyiliği için kullanmak, bir kimsenin sıkıntısını gidermek, o kişiye karşılaştığı güçlüklerde yardımcı olmak, yükünü pylaşmaktır.

Çocuk ve Gençlerde Yardımlaşma Davranışını Görmek İçin Birkaç Öneri:

• Yardıma ihtiyacınız olduğu anda ondan yardım isteyin.
  • Ona yardım edin ki yardım görmenin güzelliğini yaşasın.
  • Her "hayır" ınızın mantıklı sebebini çocuğunuza anlatın, sizi örnek alacağını unutmayın.
  • Küçük yardımlar için teşvik edin. Yardımlaşma ile ilgili davranış örnekleri, hikâyeler anlatın.
  • Bir yardımlaşma/dayanışma derneğinin çalışmalarını takip edin. Sosyal yardımlaşma kavramını vurgulayın.
  • Kendi seçimi olan yardım davranışlarına ket vurmayın, onu engellemeyin.
  • Çocuğunuz verdiğiniz görevi yerine getirdiğinde onu takdir edin.
  • Çocuğunuza onu sevdiğinizi ve onun sizin için çok önemli olduğunu hissettirin, unutmayın ki bilinçli sevgive sevecenlik, çocuklarda şımarıklığa yol açmaz.
  • Maddi ödüller yerine daha çok manevi ödüller vermeyi tercih edin. Küçük yaşlarda onu parayla tanıştırmayın.
  • Çocuğunuza yardımsever davranışlarınızla örnek olun.
  • Çocuğunuzdan zaman zaman yardım isteyin.
  • Yardım kurumlarını ve gönüllü yardım kuruluşlarını ziyaret edin: İnsanlar görmedikleri gerçeklerin farkında olmazlar.
  • Yardımın miktarının önemli olmadığını görmesini sağlayın: Sizler için küçük görünen şeyin gerçek değeri karşımızdakileriçin büyük olabilir. Yaptığınız hiçbir yardımı anlatmasanız bile küçümsemeyin.
  • Komşuluk kavramı, ilişkiler hakkında çocuklarınızla konuşun. Onlara komşuluk değeriyle ilgili hikâyeler anlatıp dikkatlerini çekin. Bayram düğün gibi özel günlerde komşuları ziyaret etmeye yönlendirin, teşvik edin.
  • Kuş Evi-Köpek Evi-Kedi Evi vs. yapabilirsiniz. Evinizde, bahçenizde, balkonunuzda (biraz kirlenmesini göze alırsanız) yapacağınız küçük kuş evleriyle kuşların barınmaları için bir yer yapabilirsiniz. Aynı şekilde kedi-köpek vs. gibi hayvanların barınmaları için ev yapabilirsiniz. Bu çocuğunuza aynı zamanda hayvan sevgisini de katabilir.

El eli yıkar el de döner yüzü yıkar. (Türk Atasözü)

Hayat hem vermek hem de almaktır. (Mohawk Kabilesi Atasözü)

Kardeşinin salını karşıya geçirmesine yardım et, göreceksin ki sen de karşıdasın. (Hint Atasözü)

Kaynak: https://docplayer.biz.tr ve https://nehirebiranaokulu.meb.k12.tr/